Projecten

Herman de Grootschool

In 2004 is de bouw van de “ Herman de Grootschool ” voltooid. Met steun van de fam. de Groot uit Emmen, een grote Actie van Zala Volbate en giften van particulieren is er zoveel geld bijeengebracht dat er een school gebouwd kon worden in Old Yundum. Het is een Nursery School waar kinderen vanaf hun vierde tot hun zevende jaar naar toe gaan om Engels te leren spreken. Hier wordt ook een start gemaakt met lezen en schrijven. Het is een ruime school van 2 lokalen en een kantoortje. Er is veel licht en ventilatie in de lokalen. Verder zijn er 4 toiletten geplaatst. Op dit moment zitten er 85 kinderen op school. Met veel hulp van een aantal Nederlanders die in Gambia wonen hebben we het voor elkaar gekregen de school te realiseren.
Hieronder een foto van de school

SUKUTA HEALTH CENTER

Jaarlijks bezoeken we het Sukuta Hospital in Serekunda. Het is een klein ziekenhuis voor een hele grote regio. Medicijnen zijn er altijd te weinig of soms helemaal niet. Vanaf 2003 gaan we samen met het hoofd van het ziekenhuis naar verschillende apotheken om medicijnen in te kopen. Geld wordt er niet gegeven, alleen hulpmiddelen. Met name malariatabletten, penicilline en pijnstillers worden er ingekocht. Verder zijn er veel verbandmiddelen en ontsmettingsmiddelen nodig. De eerste keer dat we kwamen was er niets. Nadat de medicijnen gehaald waren begon de hoofdzuster de pillen uit te delen aan de mensen binnen, maar ook aan de zieken die buiten voor de deur lagen te wachten op hulp. Inmiddels weten ze dat we ieder jaar komen en noemt onze hulp: “a gift from heaven “Deze hulp kunnen wij alleen bieden dankzij alle schenkingen die we krijgen.
Hieronder een foto van het ziekenhuis.

Sukuta Health Center

VOETBAL

Voetbal is sport nummer een in Gambia. Iedereen doet het. Op scholen spelen ook de meisjes voetbal. Meestal hebben ze geen shirts zodat het moeilijk te zien is wie in welk team speelt. Schoenen hebben ze al helemaal niet. De meeste kinderen en volwassenen spelen op blote voeten of op watersandalen. De voetbalvelden bestaan alleen maar uit zand. Goede sportschoenen maar vooral teamshirts zorgen voor grote vreugde bij de teams.Elk jaar gaan we verenigingen langs om “oude “ shirts in te zamelen. Tot nu toe hebben we ongeveer 35 teams van kleding kunnen voorzien. De meeste shirts gaan naar basisscholen. Naast kleding geven we ze altijd nieuwe voetballen met een ballenpomp. Als je op school komt met deze spullen ontstaat er vaak spontaan een feestje.

Voetbal

RIJST

Als we in Gambia zijn krijgen we soms tips over gezinnen waar het niet goed gaat. Deze tips komen van de Gambianen zelf. Wij brengen dan een bezoekje aan deze mensen en kijken of ze hulp nodig hebben. We kopen dan een zak rijst van 50 kilo voor ze, waar een gemiddeld gezin een maand van kan eten. Zo zijn ze even uit de zorgen. Meestal geven we ook nog kleding . Het jaar daarop bezoeken we ze natuurlijk weer. Af en toe sponsoren we ook een kind uit deze gezinnen zodat er tenminste iemand onderwijs krijgt en daardoor hoop op een betere toekomst.

RijstBojang Nursery School

In 2009 is onze tweede school gebouwd. Het is de Bojang Nursery School in Talinding Medina. De school is gestart met drie lokalen en in 2012 uitgebreid met twee extra lokalen. Inmiddels zitten er 110 leerlingen op deze school.