Nieuwsbrief januari 2013

Hallo vrienden van de Stichting Gambia Vooruit

Eind 2012 zijn we weer naar Gambia geweest.

Terwijl wij rustig in het vliegtuig zitten, zijn de deelnemers van de Challange Amsterdam-Dakar zich aan het voorbereiden voor de reis per auto naar Gambia.

De Gele Koets “zoals het vrachtwagentje genoemd wordt ” gaat de grote reis aanvaarden met als doel “onze stichting Gambia Vooruit” te sponsoren.

Tevens is er op hetzelfde moment een container onderweg met daarin 50 computers.

Deze zijn ter beschikking gesteld door het Scheperziekenhuis, de Groen van Prinstererschool uit Emmermeer en CBS de Bentetop uit Nieuw Weerdinge. Straks meer hierover.

Onze eerste aktie in Gambia is altijd het bezoeken van de scholen:

De Herman de Grootschool draait goed, er is een nieuwe leerkracht aangesteld en beide lokalen zitten propvol kinderen. We houden een vergadering om te kijken hoe het gaat, wat de problemen en de wensen zijn en hoe de financiën er voorstaan. Het gebouw ziet er keurig uit. De kinderen werken hard en gaan met plezier naar school.

De Bojangschool draait fantastisch en is bezig met de afwerking van de twee bijgebouwde lokalen. Inmiddels bestaat de school uit 5 lokalen waarvan er 4 in gebruik zijn. Zodra de computers in Gambia aankomen zal lokaal 5 ingericht worden als computerlokaal. De nieuwe lokalen moeten nog afgewerkt worden met ramen en deuren, stuc- en schilderwerk. Dankzij de vele donaties uit Nederland kunnen we in de vergadering mededelen dat er budget is om de school af te bouwen. Tot onze verrassing heeft men op eigen initiatief een Bantaba gebouwd. Dit is een ronde vergaderplaats met stenen bankjes waar een rieten dak op komt. Hier kunnen de kinderen ook lunchen en zitten ze heerlijk in de schaduw. De vergadering verloopt voorspoedig en het bestuur vraagt ons alle sponsors te bedanken voor hun inzet en bijdrage.

Nieuw Lokaal                                                     Bantaba in aanbouw

Via een Nederlandse kennis komen we in contact met de hoofdzuster van een klein ziekenhuis in Kunkujang. In dit ziekenhuis is plaats voor 6 bedden en er is een onderzoeksruimte. Hoofdzuster Fatoe zwaait hier de scepter en is dag en nacht aanwezig. Veel vrouwen komen hier naar toe om te bevallen en verder kan men voor alle kwalen bij haar terecht. Nadat ze ons rondgeleid heeft in haar domein vertelt ze nog even dat er en weeshuis aan verbonden is. Vol trots laat ze ons dit zien. Tot onze stomme verbazing wonen hier 30 kinderen die geen ouders meer hebben of waarvan de ouders niet in staat zijn om voor ze te zorgen. Er is 1 kamer waar de kinderen overdag verblijven en 1 grote ruimte waar ze ’s nachts op matrasjes op de grond slapen. Zuster Fatoe en een alleenstaande moeder hebben de zorg voor deze weeskinderen op zich genomen. Wij zijn zeer onder de indruk van deze twee ENGELEN en gaan kijken of we iets voor ze kunnen betekenen in de toekomst. Natuurlijk laten we wat sponsorgeld achter voor direct gebruik.

Dagverblijf Weeshuis                                        Slaapruimte

Ons volgende bezoek is aan sponsorkinderen in Makumbaja, Old Yundum, Latrikunda, Serrekunda en Talinding. Gelukkig is iedereen gezond en zijn we blij om elkaar te zien.

We hebben 4 kinderen voor het eerst naar school laten gaan, ze zelf geïntroduceerd en het was één groot feest. De kinderen waren zo blij dat onze tranen wel hoog kwamen te zitten.

Matrassen vervoer                                             Inschrijven op school

Één van de armste sponsorgezinnen hebben we voorzien van matrassen, omdat ze al jaren op de grond slapen.

In de laatste week van ons verblijf in Gambia komt de container binnen en kunnen we met eigen ogen zien en vastleggen hoe alles op de juiste plaats terecht komt. De computers gaan naar “onze” Bojangschool, een basisschool in Jabang en een middelbare school in Tujareng. Daarnaast gaan er 5 computers naar een jongen van 25 jaar die een eigen internetcafé gaat beginnen. Het is een zeer bijzondere happening bij de container en er vallen veel woorden van dank. Deze zijn natuurlijk bestemd voor de gulle gevers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief is inmiddels bekend dat de Gele Koets Gambia gehaald heeft en dat er een mooi sponsorbedrag binnen gekomen is. Voor de bestuurders is het een fantastisch avontuur geweest en voor de Stichting een geweldige aktie.

Manon en Nico jullie zijn TOPPERS, dank jullie wel.

Sponsors, lezers en belangstellenden, bedankt voor jullie interesse.

Stichting Gambia Vooruit

Thea
Jeannette
Liesbeth

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrief. Bookmark de permalink.

5 reacties op Nieuwsbrief januari 2013

 1. Gerda van klinken schreef:

  Hallo lieve vriendinnen

  Ik heb voor het tweede jaar mogen zien wat jullie allemaal al hebben gedaan in Gambia,natuurlijk met behulp van meerdere sponsoren…

  Wat een dankbaar werk en wat is het soms afzien…

  De school ziet er fantastisch uit en wat wordt er hard aan gewerkt door fantastische mensen in Gambia…petje af voor jullie…..

  Hoop het nog eens te kunnen zien hoe het afgemaakt is…

  Liefs gerda

 2. George Krol schreef:

  Goed werk, respect !!
  Net een paar dagen terug uit Gambia en begrijp nu voor wie jullie dit doen!
  Geweldig 🙂
  Keep up the good work ….

 3. cobie goeree schreef:

  als je dit toch ziet is dat verschrikkelijk dan leven wij rijk ben ook heel blij dat er van die lieve mensen zijn die er wat voor doen en blijven doen zou zo een aantal kinderen nemen en ervoor zorgen die in het weeshuis zitten maar wij weten allemaal dat het niet zo werkt dames super dat jullie er zoveel voor doen

 4. Ria Bijkerke schreef:

  Wij (mijn man en ik ) waren eind januaria op de basisschool en ik heb veel fotos gemaakt van de kinderen. Ik wil deze graag naar de school sturen. Zou u mij het adres kunnen emailen zodat ik ze kan verzenden.
  Vond het erg aangrijpend om te zien wat er nog allemaal gedaan kan worden, maar dat dit ook voor heel veel dingen inderdaad geld, mijn petje af voor wat jullie doen en ik ga in de toekomst kijken of ik ook iets kan sponsren , bijv,ook via mijn werk, groetjes Ria

 5. Harmke Krol Schaafstra schreef:

  Hallo Dames\,
  Elke keer volg ik jullie en steeds weer ben ik super verrast van wat jullie weer presteren!
  Lekker rustig door gaan met je eigen supporters en op je eigen manier.
  Dit kan zo nimmer mis gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.